27 januari Zuidlaren – In sporthal De Zwet stond zaterdagmiddag de altijd beladen wedstrijd BV Epeios Zuidlaren tegen Highlanders Uithuizen op het programma. De Uithuizers hebben een speelwijze waarbij frustreren en irriteren de boventoon voert en vervelend genoeg werkt dat vaak heel goed tegen het Zuidlaarder herenteam. In het vierde kwart kwam uiteindelijk de allesbeslissende ontknoping met een driepunt-schotpoging die de winnaar van de wedstrijd zou bepalen. 

In het eerste kwart liep alles op rolletjes voor de Zuidlaarders die goed uit de startblokken kwamen. Een aantal mooie acties, drie driepunters en een strakke verdediging waren het recept voor een 20-11 tussenstand na de eerste tien minuten spelen.

In het tweede bedrijf wisten de Highlanders een stuk beter in hun spel te komen. Met name in de rebound wisten de Uithuizers een aantal belangrijke punten te pakken door eerder gemiste acties alsnog met een score te belonen. Een time-out van Zuidlaarder coaches Van Marum en Hielema wist niet de benodigde verandering teweeg te brengen waardoor er uiteindelijk werd gerust met een 39-33 tussenstand. Het was te danken aan de stabiele Zuidlaarder aanval die wederom een keurige 19 punten in dit kwart wist te produceren dat de voorsprong behouden werd.

Na rust werd de verdediging iets aangescherpt en werd het scorend vermogen van Highlanders deels weggenomen. Echter stokte de Zuidlaarder aanval ook wat te vaak waardoor na drie kwarten de voorsprong nog iets verder was afgenomen tot maar vier punten: 54-50

Het vierde en beslissende kwart ontvouwde zich vervolgens tot een echte billenknijper. Goed was het spel niet, maar de strijd moet toch het aanschouwen waard zijn geweest voor het goed opgekomen publiek. Het ging hard tegen hard en om elke centimeter van het veld werd gestreden.

In de zevende minuut kwam Highlanders voor het eerst in de wedstrijd langszij en vervolgens zelfs op een twee-punts voorsprong. De Zuidlaarders hielden het hoofd in deze allerlaatste wedstrijdminuten opvallend koel in het veld. Na een foutief afgestopte Zuidlaarder aanval in de een-na-laatste minuut werd de vrije worp benut wat de achterstand terugbracht tot één punt. Vervolgens speelden de Zuidlaarders  een goede aanval waarin schutter Peter Apol werd vrijgespeeld voor een driepunter. Het schot was feilloos raak wat voor een behoorlijke ontlading in de zaal zorgde en de stand naar 63-61 bracht. Met nog minder dan een halve minuut te spelen was het nu Highlanders bal. Deze vluchtten direct in een time-out om de laatste aanval voor te bereiden. Het spelletje waar ze na de time-out mee kwamen pakte voor hen echter zeer teleurstellend uit want de Zuidlaarders zaten er bovenop en veroverden na uitname vrijwel direct de bal en hielden deze in bezit tot het laatste fluitsignaal. Eindstand 63-61.

Makkelijk of mooi was het niet, maar de punten tellen. Epeios staat nu vierde in de ranglijsten.

Kwartstanden:
20-11
39-33
54-50
63-61